28. oktoober 2014

Uued vaimse kultuuripärandi õppematerjalid üldhariduskoolidele Postkast x

Rahvakultuuri Keskuses valminud õppevahendid toetavad õppekava läbiva teema „Kultuuriline identiteet” käsitlemist ning aitavad juhtida õpilaste tähelepanu kultuuritraditsioonidele.

Rahvakultuuri Keskuse vaimse kultuuripärandi osakonna eestvõttel on valminud üldhariduskoolide jaoks uued õppevahendid – vaimse kultuuripärandi töölehed, mis toetavad õppekava läbiva teema „Kultuuriline identiteet” käsitlemist koolitundides ning annavad juhiseid, kuidas näiteks pabernuku tegemise, kõnekäändude lavastamise või rahvameditsiini-alase perepärimuse kogumise abil juhtida õpilaste tähelepanu kultuuritraditsioonidele.

Töölehtede projektijuht Jane Remm märgib, et eelkõige üldhariduskoolidele mõeldud vaimse pärandi töölehti saab kerge vaevaga kasutada ka huvikoolis, muuseumitunnis ja lasteaias. Töölehed on seotud alushariduse, loodusõpetuse, inglise keele, kodunduse, kunstiõpetuse, käsitöö, muusikaõpetuse, kirjanduse, teatriõpetuse, ajaloo, töö- ja tehnoloogiaõpetuse, usundiõpetuse, geograafia ning ühiskonnaõpetuse õppekavadega.

Töölehed suunavad õpilasi märkama ja väärtustama põlvest põlve edasi antud teadmisi ja oskusi, kombeid ja tavasid, mis on kogukondadele omased ja olulised ka praegu. Õpetajad saavad töölehtede abil tuua ainetundi vaheldust. Kasutamise hõlbustamiseks on välja toodud seosed õppe- ja ainekavaga ning viited lisamaterjalile. Töölehti saab alla laadida Koolielu haridusportaalist (www.koolielu.ee) vastava aine õppevara alt ning Rahvakultuuri Keskuse kodulehelt (www.rahvakultuur.ee/vkp/toolehed).

Töölehed on koostanud aktiivsed pedagoogid üle Eesti: Triinu Artma (Jüri Gümnaasium), Elina Kaasik (Tallinna Tehnikagümnaasium), Raili Kaubi (Kuressaare Gümnaasium), Hanna-Liis Kaarlõp-Nanì (UNESCO Eesti Rahvuslik Komisjon), Siret Lahemaa (Lauka Põhikool), Urve Läänemets (Tallinna Linnamäe Vene Lütseum, Eesti Teatri- ja Muusikaakadeemia), Ingrid Mikk (Jüri Gümnaasium), Meelis Muuga (Audentese Spordigümnaasium, Audentese Erakool), Jürgo Nooni (Tallinna Ristiku Põhikool), Pille Olesk (Valga Gümnaasium, Valga Põhikool), Egle Remm (Tartu Lotte Lasteaed), Jane Remm (Sally Stuudio) ja Rolf Saarna (Lüllemäe Põhikool).

Rahvakultuuri Keskus on kultuuriministeeriumi allasutus, mis UNESCO vaimse kultuuripärandi kaitse konventsiooni põhimõtetest lähtudes ärgitab hoidma ja väärtustama traditsioonilisi teadmisi ja oskusi. Lisaks sellele pakub keskus rahvakultuuri valdkonna spetsialistidele täiendusõpet, haldab toetusprogramme ja Eesti vaimse kultuuripärandi nimistut.

Lisainfo:
Jane Remm, vaimse kultuuripärandi töölehtede projektijuht

Kristiina Porila, Rahvakultuuri Keskuse vaimse pärandi spetsialist
6009177
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar