27. september 2012

Üle-eestiline koolikonkurss Energiasäästunädal SINU KOOLIS

LINK

Klassiõpetajate matemaatikakoolitusest

Saadame teile Soome klassiõpetajate ja matemaatikaõpetajate koolitaja ja populaarsete matemaatikaõpikute autori Hellevi Putkoneni järgmise koolituste tutvustused.Koolitus on mõeldud peamiselt 1. kuni 4. klassis matemaatikat õpetavatele õpetajatele ja õpiabi õpetajatele, kuid on suureks abiks töös ka matemaatikaõpetajatele kuni 6. klassini. See on küll pikema koolituse 2. moodul, kuid kõik sessioonid on iseseisvate teemadega ja sobivad osalemiseks ka valikuliselt. H. Putkonen alustab juba kolmandat aastat Eesti klassiõpetajate koolitamisel. Tema senised koolitused, mis on toimunud Tartus, Kuressaares ja Oelas Rapla maakonnas, on saanud väga hea tagasiside. Esimesel poolaastal toimus samasugune 5sessiooniga koolitus Tartus ja tagasiside rohke osavõtuga koolitusest oli väga positiivne.

Lähemalt õppejõust ja koolituste tagasisidest saab lugeda meie kodulehelt www.ellu.ee

Vaata koolituste päevakavasid siit.

Edu Teile alanud õppeaastal ja abi eest ette tänades

Nelly Jaanus,
Koolituskeskus ELLU
tel 56457731

Õpetajate tasuta koolitus - kuidas juhendada leiutamist?


 Hea õpetaja!
Ootame kõiki üldhariduskoolide õpetajaid nende õpetatavast ainest olenemata osalema õpilasleiutamise juhendamise koolitustele, mis toimuvad 4. oktoobril Tartus, Raekoja plats 12 2. korruse saalis ning 9. oktoobril 2012. a Rakveres  Wesenberghi hotelli konverentsikeskuses. 
Mõlemas kohas on koolituse sisu sarnane, päevad kestavad kella 10st kella 17ni.
Koolituse eesmärgiks on tõsta õpilaste leiutamise (loovtööde) juhendajate taset ja anda nii teoreetilisi kui praktilisi teadmisi leiutamisest ja kõigest, mis sellega seotud – disain,  loovus, inseneeria, autoriõigused.
Ülevaade antakse leiutamise kui loovtöö tervikprotsessist selle erinevate etappide tutvustamise abil:  ideede genereerimine, sihtgrupi määratlemine, tootearendus, leiutamisest inseneri pilgu läbi, idee teostamine meeskonantööna. Lisaks prototüüpimine, intellektuaalne omand, patenteerimine; kust ja kuidas kontrollida, kas keegi on varem juba midagi niisugust leiutanud. Tutvustatakse ka õpilasleiutajate riiklikku konkurssi, mille tähtaeg on 31. oktoobril ning antakse soovitusi edukaks osalemiseks. 
Teoreetilistele loengutele lisaks kasutatakse koolitusel erinevaid aktiviseerimisvõtteid, mis aitavad materjali omandamist hõlbustada ja mida saab edaspidi kasutada õpilaste juhendamisel, nt erinevad praktilised- ja vaatlusülesanded, erinevate objektide analüüs disaineri, inseneri ja ettevõtja pilgu läbi. Toote tugevuste, nõrkuste ja arendusvõimaluste otsimine jne.
Lektorid
Merike Rehapapp, Eesti Kunstiakadeemia tootedisaini osakonnast, äsjailmunud raamatu „Disainispikker“ autor
Martin Esinurm, Tallinna Tehnikaülikooli doktorant, õpilasleiutajate konkursi hindamiskomisjoni liige ja leiutajate laagrite juhendaja
Anneli Simmul, Eesti Patendiamet
NB! Koolitus on õpetajatele tasuta. Väljastpoolt Tartut ja Rakveret tulijaile kompenseerime sõidukulud.Kohustuslik on eelregistreerumine Tartu koolitusele hiljemalt 1. oktoobril ja Rakvere koolitusele hiljemalt 5. oktoobril kodulehe registreerumisvormi kaudu http://www.etag.ee/teaduse-populariseerimine-2/opilasleiutajate-konkurss/opetajate-koolitused-kuidas-juhendada-leiutamist/
Üritus on kavandatud oktoobri algusesse seetõttu, et juba 31. oktoobriks ootame töid õpilasleiutajate riiklikule konkursile. Konkursi kohta leiate infot http://www.etag.ee/teaduse-populariseerimine-2/opilasleiutajate-konkurss/
Ülaltoodud kutset võite vabalt levitada oma kolleegidele. Kui küsimusi tekib, siis võtke julgesti ühendust.
Kohtumiseni koolitustel!
Margit Lehis
Tel  730 0335 520 3270
Õpilasleiutajate riikliku konkursi korraldaja
Teaduse populariseerimise osakond
Eesti teadusagentuur
www.etag.ee/teadpop

19. september 2012

Õpilasleiutajate konkurss

OSALUSVORM

Energiasäästunädal SINU KOOLIS

Alanud on üle-eestiline koolikonkurss "Energiasäästunädal SINU KOOLIS" (vaata plakatit siit). Konkurss korraldatakse Energiasäästunädala Energiatark 2012 raames, mis sellel aastal toimub 5-11. november.

Energiasäästunädal SINU KOOLIS eesmärgiks on propageerida energiasäästu ja looduslikku keskkonna kaitset. Konkursile oodatud kõik energiasäästu teemalised ja looduslikku keskkonda kaitsvad tegevused SINU KOOLIS perioodil 29.oktoober – 9.novembril, mis kutsuvad õpilasi, õpetajaid, kooli töötajaid energiat säästlikult ja mõistlikult kasutama, säästes omakorda looduskeskkonda meie ümber. Mida rohkem ja nutikamalt suudetakse teisi enda tegevustesse kaasata, siis seda rohkem annab see kaalu töö hindamisel.


Auhinnaks on pääs viiele päev Soome Heureka teaduskeskusse (vähemalt kolmele koolile) või Tartu Seiklusparki (vähemalt neljale koolile)! Rohkem infot reglemendist www.energiatark.ee.

Siit on võimalik leida plakati kujundus, mida võiks võimaluse korral välja printida ja õpilaste teavitamiseks stendile riputada.
Kirja võib ka edasi nii huvijuhtidele, õpilastele või infost huvitatud isikutele saata.
Kui soovid konkursil osaleda, siis teavita osalemisest korraldajaid hiljemalt 15. oktoobril aadressil energiasäästunädala@trea.ee.


Koolikonkursi korralavad: Tartu Regiooni Energiaagentuur, Keskkonnainvesteeringute Keskus, Intellegent Energy Europe
Konkursi toetavad: Viking Line ja Tartu Seikluspark

Parimat ja tegusat aastat


Tiit Pikk
Energiasäästunädala projektijuht

Tartu Regiooni Energiaagentuur
52 53 868
tiit@trea.ee
www.trea.ee

12. september 2012

Keeltepäeva veebiviktoriin

11.-21. septembrini toimub traditsiooniline
keeltepäeva veebiviktoriin kooliõpilastele.
 
Viktoriin asub siin: http://www.edlv.planet.ee/kp2012/.
 
 
Mängus on hulgaliselt põnevaid auhindu saatkondadelt ja kultuuriesindustelt!
 
Ida-Virumaalt pärit võitjatele antakse auhinnad kätte Narvas 26. septembril toimuval keeltepäeva peaüritusel. Teistele võitjatele saadetakse auhinnad postiga koju või kooli.

Veebiviktoriini aitas korraldada Tallinna Liivalaia Gümnaasium.


Head peamurdmist ja avastamisrõõmu!

Õpetajate päev Kuursaalis


5. september 2012

RMK tasuta loodusprogrammid

Kena sügise on käes, mil RMK looduskeskused ootavad suuri ja väikeseid loodushuvilisi õue õppima.
Nagu septembrikuus on palju uut, siis RMK-l on uus koduleht koos uue programmide otsingu- ja registreerimissüsteemiga.
Edastan Teile informatsiooni Matsalu ja Varbla looduskeskuste poolt pakutavatest tasuta loodusõppeprogrammidest, mis on suunatud üldhariduskoolidele ja lasteaedade lastele. Programmid on tasuta, kuid toimumiskohta tuleb omal käel saabuda.

Varbla looduskeskuse programmid:

Kuidas elad, kobras? UUS!
Kobras on Eesti aladel olnud juba ammu enne seda, kui inimene ala asustama hakkas

Sügis metsas
Värviküllane sügis kutsub metsa korjama nii marju kui ka seeni. Mis on vahet surmavalt mürgisel valgel kärbseseenel ja ülimaitsval šampinjonil või sirmikul? Ka marjakorve täites tuleb olla ettevaatlik

Jäljed merel
Missugune on Läänemeri, missuguse jälje on jätnud inimtegevus Läänemerele või missuguse jätame endast meie?

Kohtume metsas!
Programmis saab läbi erinevate metsa mõõtmise tegevuste panna proovile nii oma silma täpsuse kui ka arvutamisoskuse


Matsalu looduskeskuse programmid:

Kured lähevad, kurjad ilmad ...
Sügisel jätavad paljud linnuliigid maha oma pesapaiga ja rändavad Eestist kaugemale – sinna, kus on sobivamad toitumispaigad ja soojem kliima.

Puud olid, puud olid hellad velled ...
Sügisel armastavad lapsed sahistada kollastes lehehunnikutes ja meisterdada kastanimunadest loomakesi.

Sobiva programmi leidmisel palume täita programmi juures olev tellimisvormi ja klõpsata „Saada“
Lisainfot on võimalik saada looduskeskuste varbla.looduskeskus@rmk.ee või telefonilt 5077369; matsalu.looduskeskus@rmk.ee või telefonilt 5220 259

Programmid toimuvad:10. septembrist 26. oktoobrini


RMK teiste looduskeskuste programmidega on võimalik tutvuda siin:
www.loodusegakoos.ee/metsakool

www.loodusegakoos.ee lehelt leiate palju muud huvitavat – sündmuste kalendri, looduses liikumise info koos vajalike lisamaterjalidega nagu kaardid, objektidele kohalesaamise õpetused jne.


Kohtumiseni programmidel!

Algab suur joonistusvõistlus “Euroopa rikas loomariik”!

Euroopa Parlamendi Infobüroo Eestis ja ajakiri Täheke kuulutavad välja joonistusvõistluse “Euroopa rikas loomariik”.
Kõik andekad kunstnikud vanuses 4-12 on oodatud osalema!

Küllap oled märganud, et meie kõrval Euroopa looduses elab palju loomi ja linde. Mõningaid neist oled kohanud oma kodu ümbruses või ringi reisides ja nad on sulle tuttavad. Kuid on ka väga palju neid elusolendeid, keda sa veel ei tunne. Meie soovime, et joonistaksid üles need loomad, linnud ja putukad, kes on sinu jaoks haruldased ja huvitavad. Joonistuse juurde kirjuta kindlasti ka mõnelauseline põhjendus, miks just seda joonistasid.

Fantaasiarikkad joonistustööd palume saata 15. oktoobriks 2012 aadressile :
Euroopa Parlamendi Infobüroo
Rävala pst 4, 10143 Tallinn.

Samuti võib joonistusi tuua Euroopa Liidu Infokeskusesse (Rävala 4/Laikmaa 15), mis on avatud esmaspäevast reedeni kell 11-17.

Joonistuste tagaküljele tuleb selgelt märkida autori nimi, vanus, kool ja klass või lastead ja rühm ja töö pealkiri (kui on). Kui tööl on olnud juhendaja, siis ka juhendaja nimi.
NB! Saadetuid töid ei tagastata.

Parimatest töödest koostatakse Euroopa Parlamendi 2013. aasta lauakalender, samuti avatakse valitud töödest näitus Euroopa Liidu Majas.
Oma lemmiktööd valivad ja eripreemiad annavad välja Eestist valitud Euroopa Parlamendi saadikud, ajakiri Täheke ja Tallinna Loomaaed.

Täpsem info : www.europarl.ee

4. september 2012

Digiajastuinfotund haridusasutustele

Digiajastuinfotund haridusasutustele

EestiInfotehnoloogia Sihtasutuse e-Õppe Arenduskeskus pakub kõigileharidusasutustele võimalust tellida endale digiajastu infotund.
Infotunniprogrammist saab iga haridusasutus vastavalt oma soovidele välja valida teemaplokid,mis kõige enam huvitavad.

Sissejuhatus10-15minutit
e-ÕppeArenduskeskuse roll ja tegevused haridusasutustes.
I Koolitused30 minutit
I Koolitused
E-õppekoolitusprogramm sh sisekoolitused.
Haridustehnoloogilisedpädevused ja nende kaardistamine koolituste ja pädevuste veebis.
IIElektroonilised õppematerjalid30 minut
II Elektroonilised õppematerjalid
Üldpõhimõttedõppematerjalide loomisel.
Autoriõigus jaõppematerjalide litsentseerimine (Creative Commons).
Võimalusedõppematerjalide jagamiseks ja kasutamiseks.
IIIKvaliteet30 minutit
III Kvaliteet
Kvaliteetsee-kursuse loomise põhimõtted.
E-kursusekvaliteedimärgi taotlemine oma kursusele.
30 minuti
IV Õpikeskkonnad
Õpikeskkondadekasutamise ideoloogia.
Avatud ja suletudõpikeskkonnad, Moodle’i näide.

V Õppimine ja õpetamine digiajastul
Erinevadeksperdid jagavad kogemusi digiajastu põhimõteterakendamisest õppetöös.

Vajadusellisaks praktikumid.
Vajadusekorral lisaks praktikumid
Vajadusellisaks praktikumid.
Mida võidabharidusasutus?
·        Uue põlvkonnavajadustele vastav õppeprotsess
·        Digiajastulevastavad kvaliteetsed õppematerjalid
·        Innovaatilisteõpetajate kogukonna loomine

Aitame haridusasutustel digiajastu uksest sisse astuda!

Lisainfoja infotunni tellimine:
TriinPajur
e-Õppe Arenduskeskusekoolituse projektijuht
Eesti InfotehnoloogiaSihtasutus
e-mail: triin.pajur@eitsa.ee
www.e-ope.ee

KESKKONNAHARIDUSE MAAKONDLIKUD VÕIMALUSED


Keskkonnaamet kutsub Teid osalema teabepäeval
KESKKONNAHARIDUSE MAAKONDLIKUD VÕIMALUSED

Teabepäeval tutvustavad Keskkonnaamet, Riigimetsa Majandamise Keskus, Eesti Bioloogiaõpetajate Ühing ja teised keskkonnahariduse pakkujad alanud õppeaasta üleriigilisi ja maakondlikke keskkonnahariduslikke tegevusi.

Teabepäevale ootame osalema lasteaedade õpetajaid, loodusainete õpetajaid, klassijuhatajaid, huvijuhte, õppealajuhatajaid jt huvilisi.

Aeg: 6 september 2012

13.00- 16.30

Koht: Pärnu maavalitsuse II korruse saal Akadeemia 2, Pärnu

PÄEVAKAVA

Tervituskohv

Pärnu Loodus- ja Tehnikamaja keskkonnahariduslik tegevus. M. Einola

RMK keskkonnahariduslik tegevus. K. Sisask, T. Annuk, RMK Kabli ja Varbla looduskeskus

Põlevkivi kaevandamine ja kaevandusjärgne rekultiveerimine. Tuhaväljad. L. Lusik, Eesti Bioloogiaõpetajate Ühing

Õuesõppe võimalused. M. Mann, Estonian Nature Tours

Keskkonnaameti keskkonnahariduslik tegevus. M. Palginõmm, M. Kiviselg

Teabematerjalide jagamine

Registreerimine: kuni 4. september 2012 merike.palginomm@keskkonnaamet.ee

Koolielu veebipõhised koolitused

Tutvu koolitustega SIIN

„IKT kasutamine ainetundides Gustav Adolfi Gümnaasiumi näitel“

Tartu Ülikooli Pärnu kolledžil on hea meel kutsuda Pärnumaa ja Pärnu linna koolide õpetajaid
22. oktoobril seminarile
„IKT kasutamine ainetundides Gustav Adolfi Gümnaasiumi näitel“.

Seminarile on oodatud kõik õpetajad, koolitöötajad, kes soovivad laiendada oma teadmisi IKT kasutamise osas, saada praktilisi näpunäiteid IKT kasutamise kohta ainetundides.
Seminaripäev koosneb loenguseeriast ja praktikumidest, kus seminaril osalejal on võimalus ise katsetada erinevaid e-õppekeskondi .
Seminar toimub Tartu Ülikooli Pärnu kolledžis, ringi 35, Pärnu. Registreerimine lõppeb 6.oktoobril. Kursusel osalejate arv on piiratud.

Seminari hind 29 € *
10 õpetaja registreerumisel ühest koolist, rakendub soodushind -10% osaleja kohta.
*Hind sisaldab kohvipausi koos suupistetega ja lõunasööki.
Rohkem informatsiooni Tartu Ülikooli Pärnu kolledži kodulehel: http://www.pc.ut.ee/et/taiendusope/seminar-ikt-kasutamine-ainetundides-gustav-adolfi-gumnaasiumi-naitel
Hea võimalus kohtuda kolleegidega seminaril 22. oktoobril Pärnus.
Lugupidamisega,
Liisi Holter

Täiendusõppe koordinaator
Tartu Ülikooli Pärnu kolledž
Mob. + 372 5669 3294
www.pc.ut.ee/et/koolitus